Röyksopp Kimdir?

10 Kasım 2009 Salı
Röyksopp, 1998 yılında Norveç'in Tromsø şehrinde Torbjørn Brundtland ve Svein Berge tarafından kurulmuş bir elektronik müzik grubudur.
Burtland ve Berge Tromsø'da bir lisede sınıf arkadaşıydılar. 90'ların başında ikilinin eloktronik müziğe ilgisi sadece dinleyerek değil elektronik enstrümanlar da çalıyorlardı. Bir kaç sene bu merak amatör olarak devam etse de mezuniyetten bir kaç yıl sonra ikilinin yolu Bergen'de kesişir. Burada bir kaç müzisyenle birlikte Bergen Wave isimli grubu kurarlar. Ve ikili nihayet 1998 yılında Röyksopp'u kurarlar.

Röyksopp kelime anlamıyla Norveççe "puffball", ingilizce "smoke mushroom" ya da türkçe karşılığıyla "küçük mantar" anlamına gelmektedir.

İlk singleını yerel Tellé şirketiyle piyasaya süren ikili ilk stüdyo albümleri olan Melody A.M.'i İngiliz şirketi olan Wall of Sound'la beraber 2001'de piyasaya sürer. Albümdeki şarkılardan Eple, Poor Leno, Remind Me ve daha bir çoğu albüm çıktığında çok popüler olmuştu. Şöyle ki; Eple kelimesi norveççedir. Türkçe karşılığı ise elmadır. Apple firması Mac OS X 10.3 sürümünün açılışında olan videonun müziğinde Eple'yi kullanmıştır.
Melody A.M. albümü şarkılarıyla olduğu kadar video klipleriyle de adından söz ettirmiştir. Özellikle Remind Me şarkısının klibi çok popüler olmuştu. Hatta 2002 yılında MTV Europe Music Awards'da en iyi video klip ödülünü almıştır. Ayrıca o gece 3 dalda daha ödüllere aday gösterilmiş fakat sadece en iyi video klip ödülünü alabilmişti. İkili o gece Poor Leno'yu canlı performans sergilemiştir.

İkinci albümü The Understanding'i 2005 yılında piyasaya süren ikili bu albümde de istediği başarıyı fazlasıyla yakalamıştır. Birleşik Krallık, İsveç, Norveç ve daha bir çok ülkede top chart listelerinde haftalarca birinci kalmıştır.

Üçüncü albümü Röyksopp's Night Out'u 2006'da piyasaya sürmüşlerdir. 11 şarkı bulunan bu albüm aynı zamanda Röyksopp'un  ilk canlı(live) albümü olma özelliğini de taşıyor. Özellikle Poor Leno "Istanbul Take Forever" düzenlemesi takdire şayan bir düzenlemedir.

Dördüncü albümleri olan Back to Mine: Röyksopp'u 2007 yılında piyasaya sürmüşlerdir. Back to Mine serisinin 25.'si olan bu albüm bir çok retro şarkıyı barındırmaktadır. Ayrıca kendi düzenlemeleri olan Meatball (köfte) isimli şarkısı da bu albümde yer almaktadır.

15 Aralık 2008'de 10. yaş gününü kutlayan ikili, hayranlarını bir sürprizle karşıladılar. Websitelerini değiştiren ikili aynı zamanda bir mutlu yıllar hediyesi olarak şarkılarının bedava olarak kendi sitelerinden mp3 ve wav formatında indirmelerine izin verdi.

Ve son albümleri olan Junior'ı 2009'da piyasaya sürdüler. Bu albümdeki her şarkı elektronik müzik için birer kilometre taşı sayılabilir. 11 şarkılık bu albümde bir çok şarkıcıyla beraber çalışılmış: Svein Berge, Torjorn Brundtland, Robyn, Anneli Drecker ve Karin Dreijer Andersson.

İkili 2010'da çıkarmayı planladığı Senior albümü üzerinde çalışmakta şu sıralar.

0 yorum:

Yorum Gönder